De onderstaande aandoeningen geven slechts een indicatie voor wat er mogelijk met uw grasparkiet aan de hand kan zijn. Het stellen van een diagnose is echter voorbehouden aan een dierenarts nadat deze uw vogel grondig onderzocht heeft!
Symptomen:
Licht naslepen van een pootje, wat geleidelijk aan erger wordt. Dit kan veroorzaakt worden door o.a. vitaminegebrek, vergiftiging, opgelopen letsel of tumoren.
Behandeling:
In geval van vergiftiging: raadpleeg onmiddelijk de dierenarts.
Mocht de oorzaak vitamine gebrek zijn, dan kunt u een multivitamine preparaat voor grasparkieten door het drinkwater doen.
Geef de vogel tevens volop vers fruit en groenvoer. Zorg dat de parkiet lekker warm zit.
Ook hier is het raadzaam om met behulp van een dierenarts of ervaren parkietenkweker het menu van de kromsnavel eens grondig door te nemen.
Mocht u het vermoeden hebben dat vitamine gebrek niet de oorzaak is van de verlamming, raadpleeg dan een dierenarts.
Verder onderzoek is dan geboden.
Vleugeltjes, die op minder dan een halve centimeter afstand van de gewrichten zijn gebroken, helen slecht. De uiteinden van het gebroken bot hechten zich dan niet goed aan elkaar, of het gewricht wordt stijf. Een gebroken vleugel is te herkennen aan een afwijkende stand van de vleugel. Vaak zal deze wat "neerhangen".
Behandeling:
Vouw de gebroken vleugel in de natuurlijke stand. Wikkel een smalle zwachtel om het lijfje, onder de gezonde vleugel door. Laat de zwachtel 2 tot 3 weken zitten.
Kleine wondjes vormen over het algemeen geen probleem. U kunt het wondje eventueel ontsmetten met Betadine®jodium, of een andere desinfecterende vloeistof op waterbasis. Ontsmettingsmiddelen op alcohol basis zijn niet geschikt, doordat de alcohol in het lichaam van de vogel opgenomen wordt.
Heeft de vogel grotere wonden, dan kan het zijn dat de wond gehecht moet worden. Dit moet binnen 6 uur na het ontstaan gebeuren. Om te voorkomen dat de parkiet de hechtdraadjes los gaat peuteren, zal hij naar alle waarschijnlijkheid een tijdelijk halskraagje krijgen.
Behandeling:
Dit is afhankelijk van de grootte van de wond. Raadpleeg in het geval van twijfel altijd een dierenarts!
Iedereen die wel eens in het bekende Papegaaien Opvangcentrum in Oerle is geweest, kan daar talloze voorbeelden zien van papegaaien en andere kromsnavels die zich werkelijk totaal kaal geplukt hebben. Het kost de deskundige verzorgers van dit werkelijk prachtige papegaaien centrum 2 jaar om een vogel weer "in de veren" te krijgen, als dat al lukt.
Zelfverwonding is een heel ernstige zaak.
Een vogel die zichzelf pikt, houdt daar niet zo snel mee op, en heeft deskundige behandeling nodig.
Stress en/of verveling kunnen de oorzaak zijn. Zorg daarom dat uw parkiet voldoende aandacht krijgt, of geef hem een maatje.
Ook belletjes, trapjes en laddertjes geven uw kromsnaveltje wat afleiding.
Wanneer uw parkiet door zelfverwonding veeruitval heeft, kijk dan of er parasieten, bijvoorbeeld luizen of mijt, in het spel zijn.