Menu

Artikelen:

Dierenartsen:

Lezers vertellen:

Zoeken:

(Typ woord en druk op "enter")Parkieten-Freak! website
Op het web

Alternatief speelgoed voor grasparkieten

Grasparkieten knagen van nature enthousiast op alles wat ze met hun snavels kapot kunnen maken. Wie de vogels lekker in de kamer laat rondvliegen, zal er meestal snel achterkomen dat niets gespaard blijft. Het knabbelen aan tijdschriften, post en dergelijke vinden grasparkieten erg leuk. Ook het behang moet het nogal eens ontgelden, en niet zelden gaan inze gevederde vrienden ook nog de boekenkast onveilig maken. Het is dus nodig om de vogels geschikte alternatieven aan te bieden, zodat de huisraad van vernielzucht gespaard blijft. Voor dit doel zijn voorwerpen van papier en karton uitermate geschikt.

Wat kunt u zoal gebruiken? Lege rolletjes wc-papier, lege keukenrollen, dozen van bijvoorbeeld cornflakes of muesli, kartonnen verpakkingen van eieren en fruit, oude verhuisdozen en oude telefoonboeken. In principe is alles geschikt wat schoon is, geen sporen van lijm bevat en geen beschermend laagje heeft zoals sommige verpakkingen van diepvriesproducten. Bij grasparkieten staan kartonnen rolletjes hoog boven aan de lijst van favoriete speeltjes. Omdat een leeg wc-rolletje nauwelijks groter is dan het kromsnaveltje zelf (maar wel lichter dan de vogel) is dit voor hem of haar een ideaal voorwerp om mee te spelen. De vogel zal er enthousiast op knagen, het rolletje rondduwen, en het van tafel af gooien.
De meest favoriete speeltjes zijn echter de kartonnen verpakkingen van eieren en fruit. Naar het schijnt verleidt het zachte materiaal waarvan deze doosjes zijn gemaakt de vogels om er enthousiast op te kauwen. Wie zijn vogels een plezier wil doen bewaart deze voor de parkieten!

Indien een vogel al heeft ontdekt hoe leuk het is om het behang of de boeken te beknagen, zal je wel veel geduld moeten opbrengen om je vogels ervan te overtuigen dat de nieuwe speeltjes veel leuker zijn. In de gewenningsperiode kun je de meest bedreigde boeken beter een tijdje uit de boekenkast halen en in plaats daarvan daar oude telefoonboeken of verschillende kleine kartonnen doosjes zetten. Als de vogel in de gaten heeft hoeveel plezier het kapotscheuren van eierkartons en kartonnen rolletjes geeft, zal hij doelbewust naar deze voorwerpen vliegen. Na verloop van tijd leggen we deze speeltjes op zijn speelplaats.

Wat wel belangrijk is: zorg dat de parkiet niet in aanraking komt met stukjes plakband of lijm. Dit kan de vogel niet alleen veren kosten, maar hij kan ook dusdanig in paniek raken dat hij (als hij probeert los te komen) zijn vleugels of pootjes kan breken. Ook eventuele nietjes in karton moeten uiteraard eerst zorgvuldig verwijderd worden voordat de vogel de verpakking als speeltje mag gebruiken. Hij zou anders lelijke wonden kunnen oplopen. Hang touwen nooit zo op dat de vogel met zijn kop of voet erin verstrikt kan raken. Dat zou dodelijke gevolgen kunnen hebben. Daarom geldt: maak geen lussen, maar laat altijd losse einden hangen. Indien u dozen aanbiedt aan een parkietenvrouwtje, laat dan altijd twee uiteinden open. Dit voorkomt dat het vrouwtje denk dat het een broedhol is en broedneigingen krijgt.

Bronvermelding:
"Plezier voor papegaaien"
maandblad "Hart voor dieren" met dank aan Anita en Marisa.

Fotografie:
Anita en Marisa uit Apeldoorn

Naar boven

Fun stuff:

Croky's Column deel 1|2|3|4|5|

Dagboek van een jonge grasparkiet

Quiz:
Grasparkieten en spelletjes


Quiz:
Bent u ook een parkietenfreak?


Quiz:
Test uw kennis over grasparkieten!


Eet- en drink etiquette voor grasparkieten

Grappige namen voor uw kromsnaveltje

Maak een parkietenboom!