Menu

Artikelen:

Dierenartsen:

Lezers vertellen:

Zoeken:

(Typ woord en druk op "enter")



Parkieten-Freak! website
Op het web

De voeding

Het basismenu van de grasparkiet bestaat voor een groot deel uit zaden. Er zijn speciale zaadmengsels voor grasparkieten in de handel. Deze mengsels bevatten voornamelijk milletzaden, gierst en haver. Deze basis voeding bevat noodzakelijke stoffen, zoals koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Geef per dag een afgepaste hoeveelheid parkietenzaad, indien u teveel geeft loopt u kans dat de parkiet alleen maar de lekkerste zaadjes eruit gaat pikken, en de minder lekkere zaden laat liggen. Daarnaast is het ook goed om dagelijks wat eivoer te verstrekken. Eivoer is te koop in kleine pakjes, maar u kunt het ook zelf maken.
Ook een kalksteen mag niet in de kooi ontbreken, het bevat kalk en fosfor. Het knabbelen aan deze steen is goed voor de snavel, deze wordt dan wat aangescherpt.
Tip: hang de kalksteen niet te hoog in de kooi. De kans bestaat dat de vogel in het midden van het blokje gaat knagen. Een deel van de steen kan dan naar beneden vallen en op het kopje van de parkiet terechtgekomen.
Grit en maagkiezel zijn noodzakelijk voor een goede spijsvertering. Uiteraard moet de parkiet ook kunnen beschikken over vers drinkwater.

Groente en fruit

De grasparkiet mag elke dag een klein stukje fruit of groenvoer hebben. Groenten en fruit moeten heel goed gewassen worden, dit in verband met aanwezige pesticiden. In principe mogen ze alle fruitsoorten hebben behalve avocado! Deze fruitsoort bevat voor een grasparkiet giftige stoffen.
Groenten vindt de parkiet ook lekker: wortel, een gekookte sperzieboon (zonder zout!), broccoli, blaadje andijvie enz. Sla wil echter bij sommige vogels nog wel eens waterige ontlasting teweeg brengen maar dit is geen diarree. Rabarber bevat een giftige stof voor grasparkieten (calcium oxalaat) niet geven dus! De vogel geeft verder vaak zelf aan wat hij of zij lekker vindt.
Een tip die ik van een lezeres ontving: geef ook eens (vooraf goed gewassen) loof van worteltjes!

XtraVital super premium zaad

Dit zaadmengsel is ontwikkeld in samenwerking met dierenartsen, nutritionisten en vogelexperts. Het is een complete, uitgebalanceerde maaltijd voor uw grasparkiet. XtraVital is samengesteld uit 17 tot 30 verschillende soorten zaden. Ook eivoer is toegevoegd, evenals diverse mineralen en echinecea om de weerstand van de vogels te versterken. Het is goed te doseren: een maatschepje wordt bijgeleverd!

Pellets

Tegenwoordig zijn er pellets voor grasparkieten te koop. Deze pellets hebben een uitgekiende samenstelling, die op de behoefte van de grasparkiet is afgestemd. Daarnaast kunt u de vogel een kleine hoeveelheid groente en fruit geven en af en toe een klein stukje kaas.

Opmerking:

Volgens dierenarts Anton Beijer van Dierenkliniek "de Toren" zijn pellets de beste voeding voor uw grasparkiet. Het bovenstaande basismenu aangevuld met groenten en fruit is ook goed, mits van alles voldoende gegeten wordt!

Lekkere hapjes

Bij de dierenwinkel is volop trosgierst te koop. De meeste vogels zijn er dol op maar geef niet meer dan een halve sliert per week. De zaden erg vet zijn en bevatten weinig voedingsstoffen.
Tip: geef ook eens een klein stukje droog brood, een paar elleboogjes gekookte macaroni of enkele korrels gekookte gekookte rijst. Parkieten vinden dit over het algemeen erg lekker!
Verder kunt u nog wat beschuitkruimeltjes geven als "snackje". Ook een paar druppeltjes biogarde yoghurt vinden de meeste parkieten erg lekker. Een klein stukje kaas of gekookt vlees (1 x per week) wordt ook erg gewaardeerd!

Wat u nooit moet geven

Alle snacks, etenswaar en dranken die voor menselijke consumptie bestemd zijn.

Dus geen chips, koekjes, ijs, alcohol houdende dranken, chocolade e.d.
Chocolade, koffie en Coca-Cola zijn een waar vergif voor uw vogel. Het bevat naast coffeïne ook theobromine. Laatstgenoemde is een zeer sterk werkende stof, die rechtstreeks op het hart werkt. De concentraties in chocolade en koffie zijn dermate hoog voor een vogellichaam, dat dit vragen om problemen is. Symptomen van een theobromine vergiftiging zijn: braken, diarree, hartritmestoornissen en hyperactiviteit.

Suikerhoudend voedsel is eveneens slecht omdat de vogels er een verzuring van de krop, of maag- darm infecties van kunnen krijgen. In al deze gevallen wordt de parkiet ziek, of krijgt minimaal een slechtere conditie.

Zout, o.a. in chips, is eveneens slecht voor uw kromsnaveltje. Een vogellichaam kan deze hoeveelheden zout niet "aan", hetgeen uiteindelijk kan resulteren in nieren die niet meer of slecht werken, met alle gevolgen van dien.

Alcohol is funest voor een vogel. Niet alleen zijn er vogels verongelukt door "vliegen onder invloed", ook alcohol gebruikt om wondjes te ontsmetten wordt door het vogellichaam opgenomen. Niet zelden ontstaan hierdoor vergiftigingsverschijnselen, zoals slechte coördinatie en braken. Een glaasje rode wijn is gezond voor een mens, voor onze gevederde vrienden geldt dit echter niet!
Zorg ook dat tabak buiten het bereik van de parkiet blijft!

Naar boven

Geraadpleegde literatuur:
Informatorium Medicamentorum 2000, uitgave WINap
Annette Wolter: Grasparkieten
Henk Lommers: 101 vragen aan de dierenarts
Blake Hawley, DVM: Food toxicosis in birds.
Met dank aan dierenarts Anton Beijer van dierenkliniek "de Toren" voor het voedingsadvies betreffende de basisvoeding.

Fun stuff:

Croky's Column deel 1|2|3|4|5|

Dagboek van een jonge grasparkiet

Quiz:
Grasparkieten en spelletjes


Quiz:
Bent u ook een parkietenfreak?


Quiz:
Test uw kennis over grasparkieten!


Eet- en drink etiquette voor grasparkieten

Grappige namen voor uw kromsnaveltje

Maak een parkietenboom!