Menu

Artikelen:

Dierenartsen:

Lezers vertellen:

Zoeken:

(Typ woord en druk op "enter")



Parkieten-Freak! website
Op het web

Veelgestelde vragen over grasparkieten:

Warmtebeeld foto's van grasparkieten

Vraag:
Hoe zit het met de warmteverdeling van vogeltjes?

Op de foto links is te zien hoe de warmteverdeling van de vogeltjes is.
Zwart is het koudste dat in beeld is en wit is het warmste, zoals te zien is in de balk aan de linkerkant van deze en deze foto.
Het is goed zichtbaar dat de verenpakjes aan de buitenkant relatief koel zijn, dus de veertjes isoleren de vogeltjes goed. Op plaatsen waar minder veertjes zitten is dan ook meteen meer warmte zichtbaar, wat vooral goed te zien is op de kopjes. Duidelijk is te zien dat de oogjes en neusdop behoorlijk warm zijn (boven de 35 graden). De snavel zelf is niet verwarmd want er stroomt geen bloed door. Daarom zie je dat deze kouder (eerst rood, dan geler, dan groener) is naar de punt toe.
Ook aan de bovenrand van de vleugeltjes, waar de veertjes dicht tegen de huid aan zitten, zie je meer warmte.
De pootjes zijn op deze foto's helemaal niet zichtbaar.
Blijkbaar zijn de pootjes op de foto's afgekoeld naar de omgevingstemperatuur.
Mooi detail is dat het stokje onder de linker parkiet (Chico) om haar heen ook enigszins verwarmd is. Dat kun je mooi zien aan de kleur: het is lichtblauw in plaats van donkerblauw.

Hartelijk bedankt Ramon en Marjolein voor deze fraaie bijdrage!

Dierenartsen en vogels

Vraag:
Waar vind ik adressen van in vogels gespecialiseerde dierenartsen?

Op deze website vindt u adressen van Nederlandse en Belgische dierenartsen die gespecialiseerd zijn in vogels.
Kijk ook eens op de website van: www.valkparkiet.com
Eveneens vindt u een overzicht op de website van www.vogelproblemen.nl
Mocht er in uw woonplaats geen vogelspecialist zijn, vraag dan een reguliere dierenarts bij u in de buurt om advies.


Tips voor Oud en Nieuw

Vraag:
Zijn grasparkieten bang van vuurwerk? Moet ik speciale maatregelen treffen als er op 31 december niemand in huis is om op de parkieten te letten?

Veel parkietenliefhebbers maken zich altijd een beetje zorgen als de laatste dag van het jaar nadert. Knallend vuurwerk en de lichtflitsen waar het mee gepaard gaat zijn voor onze kromsnavels eigenlijk niet zo leuk.
Met name wanneer u niet thuis bent, en de vogels in hun kooitje in de kamer zitten kunnen er ongelukken gebeuren. Uw parkiet(en) kunnen behoorlijk schrikken van het vuurwerk en van pure angst hard tegen de tralies vliegen.
Vleugelbreuken, hersenschudding en wondjes kunnen daardoor ontstaan.
Hieronder volgen enkele tips om onze vogels gezond en wel door de jaarwisseling heen te loodsen.

Tips:

Als u met oud en nieuw weggaat, doe dan de gordijnen in de huiskamer helemaal dicht, en laat de radio zachtjes aan. Parkieten houden over het algemeen wel van muziek, in de natuur horen ze ook overal geluiden. Laat tevens enkele schemerlampen in de kamer aan. Grasparkieten kunnen zich veel beter oriënteren in een verlichte ruimte.
Mocht u elders overnachten, vraag dan aan buren of kennissen of ze voor alle zekerheid eventjes een kijkje willen nemen bij de parkiet(en).


Zijn grasparkieten slim?...... Jazeker!

Wetenschappers hebben geprobeerd uit te vinden, hoe slim vogels eigenlijk zijn. Ze voerden een experiment uit, waarbij vogels moesten tellen. De onderzoekers namen een aantal voerbakjes, deden er voer in en sloten alle bakjes met een dekseltje af. Op de deksel werden stippen geschilderd. Daarna lieten ze de vogels een plankje zien, waarop ook stippen waren geschilderd. Als ze de vogel bijvoorbeeld een plankje met vier stippen lieten zien, moest de vogel met zijn snavel het bakje openen waarop ook vier stippen te zien waren. Grasparkietjes, kauwtjes en raven leerden op deze manier zelfs tot zes tellen!

Nancy bedankt voor dit interessante artikeltje!!


Jonge grasparkieten

Vraag:
Ik heb sinds enkele dagen een jonge grasparkiet. Hij zit alleen maar stil op zijn stokje, en eet en drinkt nauwelijks.

Antwoord:
Jonge grasparkieten hebben tijd nodig om te acclimatiseren. Alles is immers nieuw voor hen! Strooi parkietenzaad op de bodem van de kooi, en hang een sliert trosgierst bij zijn favoriete zitplaatsje. Na ongeveer een week is uw parkiet gewend aan zijn nieuwe omgeving en zal wat levendiger gaan worden.

Tip:

Ingezonden door Rob en Lars de Grauw:
Wij hadden een parkietje gekocht, Rocky. Hij was wel erg geschrokken en van streek door de greep van de dierenwinkelier en het kleine doosje waar hij in moest. Ook de thuisreis en de nieuwe kooi waren natuurlijk onverwachte belevenissen. Op de tweede dag zat Rocky stil en beverig op zijn stokje. Het eten kreeg geen enkele aandacht en het leek zelfs alsof hij een beetje ziek was (uitwerpselen aan de veren). Om hem wat op te vrolijken zocht ik wat parkietengeluiden (o.a. Zipper&Fender) op internet om uit te proberen of hij dat leuk vond. En het hielp!!! Binnen een mum van tijd begon Rocky hoopvol terug te roepen naar de PC en na een tijdje vrolijk heen en weer te huppen door zijn kooitje. Korte tijd later had hij het voerbakje gevonden en knabbelde vrolijk wat zaadjes. Hij heeft keurig netjes zijn verenpakje van boven tot onder schoongemaakt en zit nu vrolijk naar buiten te kijken.......


Kunnen parkieten mensen verstaan?

Van Glenn-Marvin Anderssen kreeg ik enkele weken geleden een mailtje met deze bijzonder interessante vraag.

Antwoord:
Parkieten kunnen zeker enkele woorden kunnen leren begrijpen, door middel van associatie.

Een voorbeeldje:
Stel, je zegt tegen je parkiet Koko: "Wil Koko trosgierst?"
Vervolgens ga je meteen een stukje trosgierst uit de keukenkast pakken. Na verloop van tijd zal Koko bij het zinnetje: "Wil Koko trosgierst?" al naar de keukenkast toe gaan vliegen. Het woord "trosgierst" associeert hij dus met het lekkers wat uit het keukenkastje komt!
Uiteraard moet je hiervoor wel goed oefenen met je parkiet!

Naar boven

Fun stuff:

Croky's Column deel 1|2|3|4|5|

Dagboek van een jonge grasparkiet

Quiz:
Grasparkieten en spelletjes


Quiz:
Bent u ook een parkietenfreak?


Quiz:
Test uw kennis over grasparkieten!


Eet- en drink etiquette voor grasparkieten

Grappige namen voor uw kromsnaveltje

Maak een parkietenboom!