Menu

Artikelen:

Dierenartsen:

Lezers vertellen:

Zoeken:

(Typ woord en druk op "enter")



Parkieten-Freak! website
Op het web

Ziekten G t/m M

De onderstaande aandoeningen geven slechts een indicatie voor wat er mogelijk met uw grasparkiet aan de hand kan zijn. Het stellen van een diagnose is echter voorbehouden aan een dierenarts nadat deze uw vogel grondig onderzocht heeft!


Hersenschudding

Een hersenschudding kan ontstaan, wanneer een losvliegende vogel in paniek tegen het raam aanvliegt. De vogel vertoont de volgende ziekteverschijnselen:

Ga een eventuele shock tegen, door de vogel warm en rustig te houden. (Temperatuur ongeveer 30°C) Eventueel kunt u het slachtoffertje in een doos met krantensnippers of handdoeken leggen. Zorg dat er geen waterbakje in de kooi of doos staat, de vogel zou hier in kunnen verdrinken!

Behandeling:

Raadpleeg de dierenarts.


Infectieziekten (1)

In deel 1 van infectieziekten vind je achtergrondinformatie over bacteriele infecties.


Kropontsteking

De parkiet heeft net als alle andere vogels, een krop. In deze krop worden de zaden voorgeweekt, voor dat ze naar de maag gaan.
Ten gevolge van verschillende ziektekiemen, kan de krop gaan ontsteken. De krop is dan vergroot en goed te voelen, omdat deze gevuld is met een slijmerige inhoud.
De aandoening wordt veroorzaakt door:

Parkieten die aan deze ziekte lijden braken voortdurend hun krop leeg. Het braaksel bestaat uit een kleverig slijm, en stinkt. Door voortdurend slingerende bewegingen met de kop te maken besmeurt de vogel uiteindelijk het hele gezicht en tenslotte ook de kop- en halsveren met dit slijmerige braaksel. Tevens zal de vogel moeilijk ademhalen. Eigenaardig bij deze ziekte is dat de veren niet opgezet, maar glad gestreken gedragen worden. Een vogel die aan kropontsteking lijdt moet binnen 24 uur worden geholpen omdat hij/zij anders sterft.

Behandeling:

Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts, want de parkiet heeft een antibioticum nodig!


Kruipersziekte (Franse Rui)

Klik hier voor meer informatie over dit onderwerp.


Legnood

Legnood is een situatie waarbij er een ei in de eileider zit, dat niet naar buiten geperst kan worden. Het vrouwtje gaat met opgezette veren op de bodem van de kooi zitten. De vogel is in het algemeen ernstig ziek, zit voortdurend te persen, en soms is de cloaca naar buiten uitgestulpt. Legnood treedt op bij te jonge popjes en bij popjes die te vaak moeten broeden. Gebrekkige voeding, grote wisselingen in temperatuur alsmede hevige kou kunnen legnood veroorzaken.

Behandeling:

Het achterlijf van het popje kunt u beurtelings in warm (handwarm!) en koud water dompelen. Het aan te bevelen de cloaca in te smeren met wat slaolie of vloeibare paraffine. Een andere mogelijkheid is enkele druppels lauwe slaolie met een spuitje (zonder naald!) in de cloaca te druppelen. Bedenk dat het eitje onder geen voorwaarde in het vogellichaam mag breken, omdat dit ongetwijfeld de dood van het popje tot gevolg zal hebben.
Mocht u geen ervaring hebben met het verwijderen van een eitje, aarzel dan niet en schakel een dierenarts in!


Muggenbeten

Een vragenstelster op het forum van Grasparkiet-online vroeg onlangs of grasparkieten gestoken kunnen worden door muggen.
Deze vraag heb ik voorgelegd aan een in vogels gespecialiseerde dierenarts, en inderdaad, parkieten kunnen ook gestoken worden door muggen. Het levert bij een gezonde parkiet echter geen problemen op.

Naar boven

Menu

Overzicht ziekten

In vogelvlucht:

Artikelen: