Menu

Artikelen:

Dierenartsen:

Lezers vertellen:

Zoeken:

(Typ woord en druk op "enter")Parkieten-Freak! website
Op het web

Nagels knippen in je eentje: zo doe je dat!

Ingezonden door: Marc D.

Links op de foto zien jullie mijn grasparkiet Bing, hij is achteneenhalf jaar oud.
Bing heeft van jongs af aan problemen met een vergroeide teen die weliswaar goed doorbloed is, maar waarvan de nagel blijft groeien.
Deze nagel moet dus met enige regelmaat geknipt worden, maar dat is niet zo eenvoudig als je dat in je eentje moet doen.
Omdat Bing niet goed op een stok kan zitten, is één van de teennagels sterk vergroeid. Hij loopt daardoor een verhoogd risico op een zogenaamde "ingegroeide teennagel".

Ik ben jaren geleden met Bing naar de dierenarts geweest. Zij knipte Bing's nagels op identieke wijze als ik dat nu doe: met een klein nagelknippertje (zie foto).
Bing heeft behoorlijk veel last van van een ingegroeide nagel. Hij balt zijn voetje tot een vuist zodra ik hem oppak en trekt zijn pootje weg. Tja, probeer dan maar eens in je eentje zo'n klein vuistje open te maken! Maar daar heb ik wat op gevonden, dus "single-budgisten" opgelet: ik ga jullie uitleggen hoe ik zijn nageltjes knip:

- Leg twee boeken met een dikte van ca. 3 cm naast elkaar op tafel met 10 cm ruimte ertussen.
- Leg daar een dikke (of dubbelgeslagen) handdoek overheen en druk de handdoek tussen de twee boeken.
Vervolgens ga ik Bing voorzichtig op zijn rug leggen. Met mijn ene hand houd ik hem rustig en met mijn andere hand ga ik voorzichtig die teentjes ontwarren zodat ik meteen al zijn nagels kan knippen. De schaafwondjes aan zijn voetjes heb ik ingesmeerd met wat Traumeel wondzalf. (Betadine wondzalf mag ook). Na afloop heb ik Bing weer op een stokje in zijn kooi gezet waar hij al snel zijn veertjes begon te poetsen.

De hele "operatie" verliep goed. Meneer bleef op een gegeven moment rustig liggen en onderging de behandeling zonder al te veel tegenstribbelen. Uiteraard protesteerde en piepte hij wel een beetje, maar ja, dat is begrijpelijk want het is gewoon niet leuk voor een parkiet.
Ik heb Bing de dagen na het nagels knippen extra goed in de gaten gehouden en gekeken of de kleine schaafwondjes aan zijn pootje, goed genazen. Veel succes en ik hoop dat ik door het insturen van deze tip de lezers van Parkieten-Freak kan helpen met de verzorging van hun gevederde vrienden!

Naar boven

Fotografie: Marc D.

Menu

Overzicht ziekten

In vogelvlucht:

Artikelen: