Een grasparkiet, en zeker een zieke grasparkiet moet je beschermen tegen kou en wind tijdens het vervoer.
Je kunt je parkiet vervoeren door deze met kooi en al in een grote doos te plaatsen, met in de winter een warme kruik ernaast.
Het kan echter ook anders: er zijn speciale reistasjes te koop voor dit doel.
Het tasje links op de foto is o.a. via internet te bestellen. In België zijn ze echter ook te koop bij "Interflower" winkels.
Ook uitermate geschikt zijn de kleine transportkoffertjes die worden gebruikt om kleine knaagdieren in te vervoeren.
Deze transportkoffertjes kun je via internet bestellen, ze zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar!
Het hebben van een auto is natuurlijk heel handig als je een grasparkietje moet vervoeren of gewoon een keer mee wilt nemen. Toch is er een grote groep mensen die niet over een auto beschikt. Deze groep is geheel of gedeeltelijk afhankelijk van het openbaar vervoer.
Dat het heel goed mogelijk is om per bus en/of trein met je kromsnaveltje te reizen (zelfs in ons Hollandse klimaat!) bewijst Sanne.
Inventief als ze is, heeft deze studente een hele fraaie oplossing bedacht om haar grasparkiet Simba te vervoeren......
Ik neem mijn parkietje zo'n 1-3 keer per maand mee van Eindhoven naar Wierden (reistijd enkele reis: +-3 uur). Omdat ik student ben ga ik altijd met de trein. Simba lijkt dit helemaal niet erg te vinden.
Ik heb voor haar zo'n knaagdierenbakje waarin ik zelf een houten zitstok heb gemaakt. Ook hangt er een spiegeltje in (dat natuurlijk niet teveel heen en weer kan rammelen). Één van de favoriete speeltjes van Simba hangt ook in het bakje. Natuurlijk leg ik een stukje trosgierst op de bodem van het bakje en ook een zacht kleedje zodat ze niet op het harde plastic hoeft te zitten.
Tegen warmte en kou heb ik een precies passend koeltasje om het bakje (de maat kwam toevallig zo uit).
De bovenkant van het tasje kan ik open doen en is in de trein altijd open. Ik 'zet het bakje zo neer dat Simba mij kan zien en dat stelt ze ook wel op prijs! Ook zorg ik er altijd voor dat ze in de trein niet in de zon zit zodat het niet te warm is. Op de stations doe ik het tasje dicht zodat er geen wind enzo in kan komen.
Het koeltasje heeft nog een functie: het beschermt het bakje tegen breuk. (Ik heb het nog nooit laten vallen en hoop dat dit niet gebeurt, maar mocht het toch gebeuren dan is het bakje niet direct stuk en Simba kan niet ontsnappen). Ook vertrouw ik niet zo op de plastic hengsels die aan het bakje zitten dus zo'n tasje eromheen vind ik wel veiliger.
Onderweg drinkt Simba graag wat water uit mijn spafles (waar uiteraard gewoon kraanwater in zit). Onderweg kijk ik wel eens of ze door de gaatjes heen wat wil drinken en soms doet ze dat maar soms heeft ze geen dorst.
Ik heb nog nooit gemerkt dat het reizen voor Simba stress oplevert, maar dat komt misschien omdat Simba behoorlijk tam is en het liefst de hele dag alles doet wat ik ook doe!
Veel groetjes, Sanne en Simba