Menu

Artikelen:

Dierenartsen:

Lezers vertellen:

Zoeken:

(Typ woord en druk op "enter")



Parkieten-Freak! website
Op het web

Ziekten Q t/m T

De onderstaande aandoeningen geven slechts een indicatie voor wat er mogelijk met uw grasparkiet aan de hand kan zijn. Het stellen van een diagnose is echter voorbehouden aan een dierenarts nadat deze uw vogel grondig onderzocht heeft!

Schurftmijt

Symptomen:

De schurftmijtinfectie veroorzaakt veranderingen in de washuid boven de snavel. Ook de snavel zelf kan door de mijt aangetast worden.
Het weefsel gaat woekeren, wordt wit van kleur en vertoont vele gaatjes. Deze gaatjes worden veroorzaakt door de mijten: ze graven als het ware gangetjes door het weefsel.
Mijten dringen steeds dieper in het weefsel, waardoor bijvoorbeeld de snavel niet meer normaal gebruikt kan worden. Een en ander kan leiden tot ernstige misvormingen. De aanwezigheid van mijten veroorzaakt irritatie zodat de vogel gaat krabben. Het gevolg hiervan is dat de infectie zich verder uit kan breiden naar de huid rond de ogen, de poten, tenen en andere lichaamsdelen. De desastreuse gevolgen van een onbehandelde infectie kunnen groot zijn. De snavel van de grasparkiet kan dermate ernstig aangestast worden, dat misvormingen optreden.

Bij de gele grasparkiet op de bovenstaande foto is duidelijk te zien, waartoe een onbehandelde schurftmijtinfectie kan leiden.

Behandeling:

De kooi en toebehoren (speeltjes, voerbakjes e.d.) zeer goed reinigen en ontsmetten. Het kan nodig zijn, om in ernstige gevallen bepaalde plekken enkele dagen te behandelen met insecticide. Doe dit alleen in overleg met uw dierenarts!!! Met vloeibare paraffine (paraffine liquidum) en vaseline worden ook goede resultaten behaald. Enkele malen per dag kunt u de aangetaste plekjes invetten gedurende ongeveer 1 week. Na deze week moeten de aangetaste plekken nog 1 x per week behandeld worden gedurende enkele weken.


Op bovenstaande foto's ziet u de jonge grasparkiet Simba.
Op de linker foto is goed te zien dat deze grasparkiet een milde vorm van snavelschurft heeft. (U kunt dat zien aan de onderkant van de neusdop).
De rechterfoto heeft Simba's verzorgster gemaakt na de succesvolle behandeling met vaseline.
Vaseline is een goedkoop en veilig middel dat u zelf eenvoudig toe kunt passen. Wel moet u opletten dat de neusgaatjes open blijven.
De pootjes kunnen desgewenst preventief ook meebehandeld worden.

Met dank aan de forumleden:
Reinier: voor de bovenste foto van Pietje
Sanne: voor de foto's van grasparkiet Simba.

Shock

Shock ontstaat meestal door een fysiek of emotioneel trauma.
Ook kan bloedverlies, infectie, uitdroging of vergiftiging shock tot gevolg hebben. Een shock kan varieëren van mild tot hevig. In het ernstigste geval kan dit gepaard gaan met collaps (=flauwvallen), coma en overlijden.

Symptomen:

Behandeling:

Raak de vogel zo min mogelijk aan, en stelp eventuele bloedingen. De parkiet moet op een rustige, schemerige warme plaats gezet worden, de temperatuur moet ongeveer 30 - 32°C zijn.
Mocht de toestand van de parkiet niet binnen 3 uur verbeteren, raadpleeg dan een dierenarts.


Snavel, gebroken

Symptomen:

Behandeling:

Breng de vogel naar de dierenarts. Er zijn diverse methoden om een gebroken snavel te herstellen. Neem indien mogelijk ook de afgebroken deeltjes mee, als u die kunt vinden.


Spreidpoten

Klik hier voor meer informatie over de bandeling van spreidpoten.


Stress

Stress kan door één factor, maar ook door een combinatie van factoren veroorzaakt worden. Het opsluiten van teveel vogels in een kooi, een te kleine kooi, en ruwe behandelingen zijn bekende veroorzakers van stress.
Indien een vogel aan acute stress lijdt, doordat deze bijvoorbeeld ruw behandeld wordt, kan dat leiden tot een een shocktoestand.
Chronische stress, bijvoorbeeld door een overbevolkte kooi kenmerkt zich door o.a. weinig eetlust, veren pikken, zelfverwonding en gewichtsverlies.

Behandeling:


Stuipjes

Stuipjes kunnen veroorzaakt worden door:

De vogel kan trillen en krampachtige bewegingen maken, of op zijn zij liggen. De parkiet kan ook hevig spartelen, waggelen op de pootjes of klapwieken met de vleugeltjes.

Behandeling:

Houdt de vogel warm en rustig (Temperatuur ongeveer 30°C). Eventueel kunt u het slachtoffertje in een doos met krantensnippers of handdoeken leggen, zodat hij zich niet kan bezeren. Zorg dat er geen waterbakje in de kooi of doos staat, de vogel zou hier in kunnen verdrinken!
Neem vervolgens contact op met de dierenarts.

Naar boven

Menu

Overzicht ziekten

In vogelvlucht:

Artikelen: