Menu

Artikelen:

Dierenartsen:

Lezers vertellen:

Zoeken:

(Typ woord en druk op "enter")Parkieten-Freak! website
Op het web

Dagboek van een jonge grasparkiet:


Aflevering 10: Croky de pechvogel

Die bewuste vrijdagmorgen begon zo goed. Het kon eigenlijk niet beter. Het prille februari zonnetje scheen door het venster aangenaam op mijn ranke lijfje. Mijn huisgenoten hadden beiden een vrije dag en dat is een hoopvol gegeven. Dat betekent extra vliegtijd voor mij! Al tijdens hun ontbijt maakte ik mijn eerste vlucht van die dag door die zonovergoten huiskamer. Heerlijk zo, een beetje vliegen, een beetje knuffelen daar hou ik wel van. Na de koffie besloot mijn huisgenote dat het zo langzamerhand eens tijd werd om wat huishoudelijke taken te gaan verrichten. Ik vluchtte als een speer mijn parkietenboom in, een parkiet als ik heeft belangrijkere dingen te doen. Gewapend met een stofdoek ging ze naar boven. Tot zover liep alles lekker......

Terwijl ik rustig mijn blauwe verenpak op orde bracht, hoorde ik ineens een vreemd geluid. Achteraf bleek dat er boven een raam opengezet werd. Ineens zie ik vanuit mijn ooghoeken iets groots en wits langs het huiskamerraam flitsen. Dat bleek een dekbed te zijn wat uitgeklopt werd, maar dat wist ik niet. Lieve mensen, ik schrok vreselijk. Zo erg zelfs, dat ik schreeuwend uit mijn parkietenboom opvloog en als een ongeleid projectiel tegen het huiskamerraam aanvloog. Dat deed pijn en erger nog, ik was gewond geraakt. Mijn fraaie blauwe neusdop was geschaafd en mijn snavel ook. Op de foto hierboven waar ik overigens wat stuurs op zit te kijken kun je het nog een beetje zien.

Mijn mannelijke huisgenoot die ten tijde van het ongeval in de kamer aanwezig was, besloot direct dat ik zwaar gewond was. Mijn verzorgster werd dringend verzocht naar beneden te komen om eerste hulp en geestelijke bijstand te verlenen. Met name aan het laatste had ik behoefte, want de schrik zat er goed in. Prompt kreeg ik een sliert trosgierst als pleister op de wonde, en mijn drinkfonteintje werd voorzien van vers water met een scheutje Roosvicee erin. Dat was even mooi meegenomen want dat krijg ik anders alleen maar op zondag! Al die aandacht beviel me eigenlijk best wel! Na goed gegeten en gedronken te hebben voelde ik me weer prima, en toen ik in mijn gestoffeerd badje gezellig zat te praten, mocht ik mijn parkietenverblijf weer verlaten.

Toch vertrouwde mijn huisgenote de verwonding aan mijn neusdop niet helemaal. Ze besloot een e-mailtje te sturen naar Michel, een zeer ervaren parkietendeskundige. Hij wist te melden dat het allemaal wel weer goed zou komen. Dat was natuurlijk een hele geruststelling voor ons allen. Mijn huisgenoot kreeg overigens nog een veeg uit de pan van zijn vrouwelijke wederhelft omdat hij onnodig paniek gezaaid had door mijn toestand te overdrijven. Nou ja, van mij mag hij vaker overdrijven hoor.....vooral als ik dan nog meer lekkere hapjes krijg! Gelukkig heb ik aan het ongeval geen nare gevolgen overgehouden, en mijn neusdop en snavel zijn helemaal genezen!

Het is nu 5 maanden geleden, dat ik hier mijn intrek genomen heb. Wat gaat de tijd snel, en wat heb ik veel geleerd! Toch zijn er soms nog dingen die ik heel erg vreemd vind, zoals theelepeltjes. Laatst lag er zo'n ding op tafel, en ik was er een beetje bang van. Steeds als mijn verzorger het lepeltje oppakte en mij voorhield, sprong ik wel 10 cm omhoog. Hij vond het wel een grappig schouwspel, maar ik niet! Sinds die tijd ligt gewoon standaard een theelepeltje op tafel en inmiddels heb ik mijn angst overwonnen, en zelfs al een beetje water gedronken van het kleine blinkende lepeltje!

Mijn huisgenoten genieten van mijn aanwezigheid hier in huis. Ze zeggen dat ze het zo leuk vinden dat ik met weinig zo tevreden ben. Neem nou die rode ballpoint op de foto's, daar ben ik zo blij mee. Ik kan er zo fijn mee spelen! Ook van andere dingen kan ik intens genieten. Wat is er nu heerlijker dan een verkwikkend badje op zijn tijd? Recentelijk hebben mijn huisgenote en ik een nieuwe badvariant ontwikkeld: naast de gebruikelijke douche onder de keukenkraan heb ik nu ook een platte ovalen schaal tot mijn beschikking. Deze voormalige ovenschaal wordt gevuld met een beetje lauw water, waarna het badderen kan beginnen!

In het begin liep ik alleen maar wat rond in die glazen schaal en wist niet goed wat ik moest doen in dit miniatuur zwembadje. Ineens had ik het! Balancerend op mijn rechter poot begon ik uit alle macht te spartelen met mijn linker. Dat was leuk! Het bodempje water in de schaal veranderde in kleine golfjes, en wie er in de buurt kwam was letterlijk nat! Helaas zijn er nog geen foto's van mij met mijn nieuwe badje. Mijn huisgenote heeft het wel geprobeerd, maar uitgerekend die middag vertikte ik het om erin te gaan. Toch zal er binnenkort vast wel een moment komen waarop zij mijn zwemavonturen digitaal vastlegt. Ik ben immers een grasparkiet die in het geheel niet schuw is van water!

Zo, jullie zijn weer helemaal op de hoogte van mijn meest recente avonturen. Nu ga ik mijn kooitje eens opzoeken en genieten van een welverdiende nachtrust. Morgen is het namelijk weer vrijdag. Mijn beide huisgenoten hebben een vrije dag en na de koffie moet ik nog wat rechtzetten hier. Ze noemen me namelijk "Croky de brokkenpiloot" of erger nog: "Kamikaze-Croky". Mijn reputatie als luchtacrobaat is behoorlijk geschaad sinds mijn onfortuinlijke botsing met het huiskamerraam. Dit pik ik niet mensen! Ik zal die twee brutale ongevleugelden morgen eens een masterclass vliegen geven! Commentaar hebben ze wel die twee, maar zelf vliegen.... ho maar! Deze jongen zal zijn witte vlerken eens flink laten wapperen en morgenvroeg een spectaculair showtje opvoeren! Met helm overigens, want ik wil niet nog een keer mijn neus stoten! Tot de volgende keer!

Nog even een kleine update:

Ik kreeg een goede tip van Mico, een bevriende Canadese retriever. Deze attendeerde mij op het feit, dat mijn snavel niet voldoende bescherming kreeg van de blauwe helm. Nu heb ik dus een andere gekregen. Wel erg zwaar hoor.....ik kan bijna niet meer opstijgen! *Zucht*.

Naar boven

Dagboek van een
jonge grasparkiet

Deel 1: Even voorstellen
Deel 2: Nieuwe dingen
Deel 3: Het dagelijkse leven
Deel 4: Twiggy komt logeren!
Deel 5: Croky en Twiggy
Deel 6: Tegenslag
Deel 7: Croky's hobby's
Deel 8: Kerels onder elkaar
Deel 9: Vakantie
Deel 10: Croky de pechvogel
Deel 11: Croky als tafelgenoot
Deel 12: Let's Rock, Croky!
Deel 13: Het feest

Home